Miniburger z soczewicy z łososiem

Dla dziecka od 18. miesiąca życia

Czas przygotowania do 40 min.

Poziom trudności łatwy

Minihamburger z łososiem
fot. mat. pras. Jedz jak Mistrz

Składniki

  • 200 g świeżego łososia
  • 100 g dymki
  • 50 g zielonej papryki
  • jajko
  • 50 g bułki tartej
  • 180 g ugotowanej soczewicy
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • 10 ml soku z cytryny
  • sól i pieprz
  • 2 pełnoziarniste bułki

Przygotowanie

  1. Zmiel łososia w rozdrabniaczu lub blenderze. 
  2. Dopraw solą i pieprzem.
  3. Dodaj jajko i bułkę tartą, a następnie uformuj małe kotleciki
  4. Pokrój dymkę i paprykę, a następnie podpiecz lekko na grillu. 
  5. Zmiel soczewicę, dodaj sok z cytryny, oliwę z oliwek extra virgin i sól. 
  6. Przygotuj burgery: dolną część bułki pełnoziarnistej posmaruj hummusem z soczewicy, połóż na niego łososia, a na samej górze – zgrillowane warzywa.   

Zobacz też inne przepisy na szybkie zapiekanki dla dzieci

źródło: mat. pras. Jedz jak Mistrz

Dodatkowe informacje

- Przepis dla wegetarianina

Oceń artykuł

Ocena 5 na 1 głos

Popularne tematy