Jakie właściwości ma mleko owsiane?

Mleko owsiane jest jednym z najbardziej zdrowych mlek pochodzenia roślinnego na jakie możesz się zdecydować rezygnując z mleka krowiego. Sprawdź, jakie właściwości ma mleko owsiane i dlaczego warto je pić.
Martyna Pstrąg
Mleko owsiane - właściwości
fot. Fotolia
Mleko owsiane ma szereg pozytywnych właściwości, które sprawiają, że dobrze je pić codziennie i zastąpić nim mleko odzwierzęce. Jest bogate w błonnik i kwas foliowy, a także 15 witamin, w tym 2 razy większą niż w mleku krowim dawkę witaminy A.

Dlaczego warto pić mleko owsiane

To nie koniec, bo mleko owsiane posiada też inne wartości. Jest źródłem wielu przeciwutleniaczy, posiada właściwości antybakteryjne i zapobiegające szeregowi chorób, takich jak udary i choroby sercowe. Przekonującym argumentem działającym na korzyść picia mleka owsianego jest również fakt, że hamuje ono komórki nowotworowe i obniża poziom cholesterolu.
Mleko owsiane jest bogate w wapń (spełnia 36 proc. dziennego zapotrzebowania w ten składnik), zawiera też dużo żelaza, które wspomaga walkę np. z anemią, a ponadto posiada właściwości uspokajające.

Jakie mleko modyfikowane - opinie!
Redakcja poleca: Co po kolei w diecie niemowlęcia: mówi prof. Socha – film
Jabłko, śliwka czy banan, dlaczego lepiej podawać dziecku jedno warzywo niż zmiksowaną zupę z kilku warzyw i dlaczego nie trzeba bać się produktów, które potencjalnie mogą alergizować: wyjaśnia prof. Piotr Socha z Centrum Zdrowia Dziecka.

Mleko owsiane – dobre dla alergików

Mleko to jest idealne dla wegan – typowo roślinne, bez konserwantów i składników pochodzenia odzwierzęcego. Jest zupełnie nietłuste, nie zawiera cholesterolu i szkodliwych dla zdrowia składników. Mogą je pić również alergicy i osoby z nietolerancją laktozy. Nie jest wskazane jedynie dla osób chorych na celiakię, ponieważ zawiera aveninę, składnik, który działa na nasz organizm tak samo, jak gluten.
 
Smak mleka owsianego przypomina nieco ten, który charakteryzuje mleko sojowe, jednak jest dużo delikatniejsze od sojowego, dlatego przy robieniu go zaleca się dodanie odrobiny soli lub cukru (opcjonalnie może też być syrop klonowy). Samo w sobie mleko owsiane ma słodkawy smak, dzięki czemu świetnie sprawdza się do smoothies, koktajli, wypieków, gotowania oraz jako dodatek do płatków śniadaniowych.

Zobacz też: Jak zrobić mleko owsiane?
Doładuj
Przeładuj

Popularne tematy

To Cię zainteresuje

Narzędzia dla mam

Więcej

Wytrawne naleśniki

Domowe lody dla ochłody