GRY
 
 

Nadziewane łódeczki

Dla dziecka od 10. miesiąca życia

Czas przygotowania do 40 min.

Poziom trudności średni

ziemniak, ziemniaki, nadziewany ziemniak
fot. photocrew - Fotolia.com

Składniki

  • 3 małe ugotowane ziemniaki
  • pół szklanki mleka
  • sól
  • łyżeczka masła
  • łyżka ugotowanego lub upieczonego mięsa z kurczaka
  • łyżeczka mąki
  • łyżeczka posiekanego koperku

Przygotowanie

Ugotowane ziemniaki ostrożnie przekrój na połówki. Odstaw do wystudzenia. Przygotuj sos: roztop masło, dodaj mąkę, mleko i małą drewnianą łyżką rozmieszaj na jednolitą gładką masę. Zagotuj, dodaj koperek, szczyptę soli, wymieszaj. Wystudzone połówki ziemniaków delikatnie wydrąż i po nadzianiu drobno posiekanym mięsem włóż do gorącego sosu. Potrawę wyłóż na ogrzany talerzyk. Przed podaniem jej maluszkowi rozgniataj widelcem. Serwuj na obiad najlepiej z ugotowaną jarzynką.

 

Doładuj
Przeładuj