papryka
Fotolia
Karmienie

Jaka papryka dla karmiącej mamy?

Czerwona, zielona, żółta. Słodka lub bardzo ostra. Odmian papryki jest tak wiele, że nietrudno znaleźć swoją ulubioną. W dodatku jest pyszna i zdrowa. Czy także dla karmiącej mamy?

Świeża papryka zawiera mnóstwo witaminy C, a suszona i sproszkowana poprawia trawienie i pobudza apetyt. To ulubione warzywo Węgrów i Meksykan – jest składnikiem wielu regionalnych potraw. I nie bez powodu.

Co dobrego w papryce?

Papryka jest szczególnie bogata w witaminę C – zawiera jej nawet 4-5-krotnie więcej niż cytryna. Jest też zasobna w silne przeciwutleniacze, które chronią przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, czyli w witaminę E oraz beta-karoten. Również zawarty w papryce likopen (czerwony barwnik, jest też np. w pomidorach) wychwytuje wolne rodniki. Papryka dostarcza nieco witamin z grupy B oraz potasu, fosforu, żelaza i magnezu. Ma też niewiele kalorii (25 kcal w 100 g). Papryka ostra zawiera kapsaicynę, która nadaje jej piekący smak i ma działanie rozgrzewające i przeciwbólowe. Oczyszcza drogi oddechowe, łagodząc objawy przeziębienia. Ostrą paprykę należy jednak jeść z umiarem, by nie podrażnić przewodu pokarmowego.

Zobacz też: Karmienie piersią - 5 korzyści dla ciebie

Czy karmiąca mama może jeść paprykę?

Tak, karmiąca mama może jeść paprykę, bo to bardzo wartościowe warzywo, ale z umiarem - papryka należy do rodziny psiankowatych (należą do niej również pomidory, ziemniaki, bakłażan), które zawierają alkaloidy mogące podrażniać żołądek, a u chorych pogarszać objawy reumatyzmu i artretyzmu. Należy uważać na paprykę ostrą (świeżą i sproszkowaną), która może podrażniać żołądek karmiącej mamy.
U osób uczulonych na pyłki bylicy, brzozy lub selera, może (ale nie musi) występować alergia krzyżowa na paprykę - nie dotyczy to karmionego piersią dziecka, a karmiącej mamy.

Kiedy jest najlepszy sezon na paprykę?

W Polsce najlepszy sezon na paprykę jest od sierpnia do października. W sprzedaży jest jednak przez cały rok papryka importowana.

Jak jeść paprykę?

Najzdrowsza jest papryka surowa, można ją serwować w sałatach, ale duszona lub pieczona też zachowuje większość składników odżywczych. Paprykę można nadziewać i piec, dodawać ją do zup, sosów, piec na grillu i na ruszcie.

Czytaj też na Polki.pl: Jesienne smaki dla zdrowia

Czego brakuje w diecie kobiet karmiących piersią? - film

Brukselka
Fotolia
Karmienie
Brukselka dla karmiącej mamy?
Brukselka ma podobny smak do kapusty, ale nieco delikatniejszy i lekko gorzkawy. To bardzo wartościowe warzywo - mimo że w Polsce wciąż jest w niełasce.

Brukselka, czyli kapusta brukselska, jest skrzyżowaniem jarmużu z kapustą. Pochodzi z Belgii, a jej nazwa wiąże się oczywiście ze stolicą tego kraju - Brukselą. Najwięcej brukselki uprawia się m.in. w Holandii i Niemczech. Co dobrego w brukselce? Brukselka zawiera najwięcej wapnia ze wszystkich warzyw kapustnych . Warzywo to zawiera również inne składniki mineralne, m.in. potas, magnez, cynk, a także białko i węglowodany. Poza tym obfituje w witaminę C, beta-karoten, witaminy z grupy B. Brukselka jest nadzwyczaj cenna dla kobiet ciężarnych , bo stanowi skarbnicę kwasu foliowego , który zapobiega powstawaniu wad ośrodkowego układu nerwowego u dzieci. Ze względu na zawartość błonnika reguluje trawienie. Poprawia też odporność. Jest niskokaloryczna, bo ma tylko 40 kcal w 100 g. Czy karmiąca mama może jeść brukselkę? Brukselka należy do warzyw kapustnych, które mają opinię wzdymających, więc u osób wrażliwych może przyczynić się do wzdęć. Karmiąca mama oczywiście może jest brukselkę w rozsądnych ilościach, o ile nie ma na nią nadwrażliwości. Jedynie w pierwszym miesiącu karmienia dziecka można z niej zrezygnować i ostrożnie wprowadzić ją do diety w drugim miesiącu. Ewentualne dolegliwości mogą pojawić się tylko u mamy karmiącej - gazy powstające w jelitach kobiety nie są w stanie przedostać się do pokarmu, a tym samym wywołać problemów z brzuszkiem u dziecka. Kiedy jest najlepszy sezon na brukselkę? Najlepszy sezon na świeżą brukselkę w Polsce jest od października do lutego. Jednak dostępna jest ona przez cały rok w postaci mrożonej. Jak jeść brukselkę? Warto kupować tylko soczystą brukselkę - zwiędłą, matowa będzie miała goryczkę i nie pomoże nawet usuwanie zepsutych listków. Podczas gotowania warto dodać do wody odrobinę mleka lub cynamonu - straci swój specyficzny zapach. Jej charakterystyczny brukselkowy smak...

Cukinia dla karmiącej mamy
Fotolia
Karmienie
Dlaczego warto, by karmiąca mama jadła cukinię?
Cukinia to niezwykle wszechstronne warzywo: można ją jeść na surowo, dusić, zrobić z niej placki, a nawet dodać do ciasta. Jest łatwostrawna i niezwykle smaczna.

Cukinia jest bardzo smaczna i ma wiele wartości odżywczych, dlatego znajduje się na liście 20 warzyw najchętniej uprawianych w naszym kraju. Należy do dyniowatych (to ta sama rodzina co dynia, ogórek, kabaczek czy melon i arbuz). Dużą zaletą cukinii jest to, że nie odkładają się w niej metale ciężkie, które większość warzyw chłonie podczas rośnięcia. Co dobrego w cukini? Cukinia zawiera potas, żelazo i magnez oraz witaminy: A, C, K, PP i B1 oraz beta-karoten , który w organizmie przekształca się w witaminę A. Pozytywnie wpływa na trawienie . Cukinia jest na tyle delikatna dla układu trawiennego, że może być jednym z pierwszych warzyw, jakie podaje się niemowlęciu podczas rozszerzania diety. Jest niskokaloryczna - w 100 g cukinii jest ok. 16 kcal. Zobacz też: Jak schudnąć po porodzie? Czy karmiąca mama może jeść cukinię? Tak, karmiąca mama może bez obaw jeść cukinię. Warto przyrządzać ją w sposób lekkostrawny , czyli raczej dusić lub piec niż smażyć na tłuszczu. Kiedy jest najlepszy sezon na cukinię? W Polsce sezon na świeżą cukinię trwa od sierpnia do października. Jest jednak dostępna w sklepach przez cały rok - importuje się ją m.in. z Włoch. Jak jeść cukinię? Młode cukinie można jeść ze skórką, starsze, duże okazy warto obrać przed jedzeniem. Warto wiedzieć, że również kwiaty cukinii są jadalne - np. we Włoszech przysmakiem są smażone w cieście naleśnikowym. Nadaje się do smażenia, duszenia, marynowania, pieczenia oraz do jedzenia na surowo. Można przyrządzić z niej zapiekankę, placuszki, danie jednogarnkowe, ratatouille lub ciasto, cukinię faszerowaną . Czytaj też na Polki.pl: Które owoce i warzywa tuczą?

Dynia dla karmiącej mamy
Fotolia
Karmienie
Czy karmiąca mama może jeść bez obaw dynię?
Karmiąca piersią mama powinna jeść dużo warzyw. Jednym z nich może być dynia. Najpopularniejszą jej odmianą jest dynia zwyczajna, ale to zdrowe warzywo ma też kilka innych pysznych rodzajów, z których można przyrządzić pyszne i zdrowe dania.

Karmiąca piersią mama może bez obaw jeść dynię. To niskokaloryczne i niezwykle wartościowe   warzywo,  które można przyrządzać na wiele sposobów. Ma kilka odmian, które czasem bardzo się od siebie różnią. Warto jeść również pestki dyni .  Co dobrego w dyni? Dynia jest niezwykle bogata w beta-karoten, ma też sporo potasu, fosforu oraz witamin z grupy B, zwłaszcza B2, i jest zupełnie pozbawiona sodu (nadmiar tego pierwiastka jest dość powszechny w naszej diecie). Dynia pomaga w odchudzaniu i leczeniu nadciśnienia, wzmacnia układ odpornościowy . Bardzo wartościowe są też pestki dyni . Zawierają mnóstwo magnezu (w 100 g jest ok. 150 proc. dziennego zapotrzebowania), fosforu (w 100 g aż 168 proc. dziennego zapotrzebowania), manganu (214 proc.) i cynku (80 proc. zapotrzebowania na cynk kobiet i 50 proc. mężczyzn). Cynk wzmacnia cerę, rozjaśnia ją i wygładza, przyśpiesza gojenie ran. Pestki dyni są też bogate w witaminę B3 , czyli niacynę, niezbędną do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Czy karmiąca mama może jeść dynię? Karmiąca mama może bez obaw jeść dynię , w każdej postaci. To wartościowe warzywo, które zawiera bardzo mało kalorii (28 kcal w 100 g) i jest łatwostrawne. Także w ciąży dynia  jest bardzo wartościowa. Zobacz też: Mleko na zapas: odciąganie, zamrażanie, odmrażanie Kiedy jest najlepszy sezon na dynię? W naszym kraju sezon na dynię trwa od września do stycznia. Dynia doskonale się przechowuje nawet przez pół roku i jest idealna na przetwory. Jak jeść dynię? Najlepiej jeść dynię dojrzałą i pięknie wybarwioną - im bardziej pomarańczowy miąższ, tym więcej w dyni wartości odżywczych . Nawet po ugotowaniu nie traci cennych właściwości. Można z niej przygotować zupę, placki, dżem, dodawać ją do ciasta, makaronu czy kopytek. Możesz wybierać z...

Nasze akcje
dziecko na szczepieniu
O szczepieniach
Szczególne znaczenie szczepień przeciw pneumokokom u niemowląt i dzieci w dobie pandemii COVID-19
Partner
mata na piknik
Pielęgnacja
Jedziecie na piknik? Oto 6 wskazówek, dzięki którym się uda
Partner
częste oddawanie moczu u dziecka
Zakupy
Szukasz najlepszego nocnika dla dziecka? Sprawdź nasz ranking!
Partner
Podróże z Marko BeSafe
Rozwój
Oto sposób na przewożenie dziecka 5 razy bezpieczniej niż dotąd!
Partner
Polecamy
Porady
jak ubierać noworodka latem
Noworodek
Jak ubierać noworodka latem, żeby go nie przegrzać?
Małgorzata Wódz
Nowe urlopy dla rodziców
Prawo i finanse
Nowe urlopy dla rodziców w 2022 roku: od kiedy więcej dni wolnych?
Małgorzata Sztylińska-Kaczyńska
Bon turystyczny: jak wykorzystać w 2022?
Aktualności
Gdzie można wykorzystać bon turystyczny – lista podmiotów + zmiany przepisów
Ewa Janczak-Cwil
Rabarbar w ciąży
Dieta w ciąży
Czy w ciąży można jeść rabarbar? Tak, ale trzeba pamiętać o jednej rzeczy
Luiza Słuszniak
imiona unisex
Imiona
Imiona unisex – jak nazwać dziecko bez wskazywania na płeć? 168 propozycji!
Ewa Janczak-Cwil
biegunka w ciąży
Zdrowie w ciąży
Biegunka w ciąży: przyczyny i leczenie rozwolnienia w ciąży i przed porodem
Ewa Janczak-Cwil
bon turystyczny do kiedy
Aktualności
Bon turystyczny 2022 – ważność bonu. Do kiedy można wykorzystać?
Małgorzata Wódz
zapłodnienie
Starania o dziecko
Zapłodnienie: przebieg, objawy, kiedy dochodzi do zapłodnienia
Magdalena Drab
Czop śluzowy
Przygotowania do porodu
Czop śluzowy – co to, jak wygląda, kiedy odchodzi?
Joanna Biegaj
wyprawka noworodka
Niemowlę
Wyprawka dla noworodka na lato: ubranka i rzeczy do szpitala [LISTA ZAKUPÓW]
Małgorzata Wódz
uczulenie na jad pszczeli / uczulenie na jad osy
Zdrowie
Uczulenie na jad pszczeli i jad osy: objawy, co robić i jak przebiega leczenie
Katarzyna Pinkosz
Szparagi w ciąży: czy można jeść, właściwości, przeciwwskazania
Dieta w ciąży
Szparagi w ciąży: czy można jeść, właściwości, przeciwwskazania 
Luiza Słuszniak
jak pobrać bon turystyczny
Prawo i finanse
Jak pobrać i aktywować bon turystyczny: instrukcja rejestracji na PUE ZUS (krok po kroku)
Milena Oszczepalińska
domowe sposoby na komary
Aktualności
Domowe sposoby na komary: co robić, żeby komary nie gryzły?
Joanna Biegaj
twardy brzuch w ciąży
Zdrowie w ciąży
Twardy brzuch w ciąży – kiedy napięty brzuch jest powodem do niepokoju?
Ewa Cwil
plan porodu
Lekcja 2
Plan porodu: jak go napisać, czy jest obowiązkowy? Wzór do druku
Małgorzata Wódz
pozytywny test ciążowy
Ciąża
Pozytywny test ciążowy – co dalej? Kiedy test ciążowy jest fałszywie pozytywny?
Joanna Biegaj
plamienie implantacyjne
Objawy ciąży
Plamienie implantacyjne: co to jest, jak wygląda, ile trwa? Czy zawsze występuje w ciąży?
Małgorzata Wódz