Orzechowa szakszuka

Dla dziecka od 2. roku życia

Czas przygotowania do 25 min.

Poziom trudności średni

orzechowa szakszuka
fot. mat. pras. Bakalland

Składniki

  • 75 g orzechów włoskich, np. Chandler Bakalland
  • 3 jajka
  • puszka pomidorów lub 3 świeże pomidory
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek
  • ząbek czosnku
  • natka pietruszki
  • świeże oregano

Przygotowanie

  1. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, podsmaż chwilę, nie dopuszczając do przypalenia czosnku.
  2. Dodaj pomidory. Jeżeli używasz świeżych pomidorów, przed dodaniem na patelnię, obierz je ze skórki i pokrój na kawałki.
  3. Dodaj sól i pieprz, przykryj i duś przez ok. 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
  4. Następnie dodaj rozbite jajka i smaż przez kolejne 3 minuty, w zależności od tego, jaki efekt ścięcia chcesz osiągnąć.
  5. Posypu dwiema garściami posiekanych orzechów włoskich.
  6. Całość przełóż na talerz, dodaj świeże oregano i kilka listków natki pietruszki.
  7. Podaj z chlebem razowym.

Zobacz też inne przepisy na śniadanie dla dzieci

źródło: mat. pras. Bakalland

Ocena (1 ocena)

5.0
Doładuj
Przeładuj