GRY
 
 

Oponki, czyli pączki z dziurką

Dla dziecka od 3. roku życia

Czas przygotowania do 60 min.

Poziom trudności średni

pączki z dziurką
fot. Panthermedia

Składniki

  • 1/4 szklanki ciepłej wody
  • 10 dag drożdży
  • 1 szklanki ciepłego mleka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 10 dag stopionego masła
  • 4 i 1/4 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • olej do głębokiego smażenia
  • kolorowy lukier lub cukier puder do posypania

Przygotowanie

Utrzyj drożdże, wodę, mleko i łyżeczkę cukru. Po 10 minutach dodaj masło, mąkę, jajka i resztę cukru, wymieszaj i zagnieć. Włóż do miski posmarowanej olejem. Przykryj ściereczką, odstaw na 45 minut w ciepłe miejsce.
Gdy ciasto podwoi objętość, zagnieć je ponownie i rozwałkuj do grubości 1 cm. Wytnij kółeczka o średnicy 8 cm, w środku każdego zrób dziurkę o średnicy 3,5 cm.
Ciastka ułóż na blasze wyścielonej pergaminem, przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia. Smaż w głębokim oleju, osącz na papierowym ręczniku. Po wystygnięciu obtocz w cukrze pudrze lub udekoruj według własnego pomysłu.

Wypróbuj inne przepisy na pączki
Zobacz też: Jak udekorować pączki
Doładuj
Przeładuj