GRY
 
 

Pieczone jabłka z żurawiną i migdałami

Dla dziecka od 2. roku życia

Czas przygotowania do 30 min.

Poziom trudności łatwy

Pieczone jabłko z żurawiną i cukrem pudrem
fot. fotolia

Składniki

  • 4 duże jabłka
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 50 g płatków migdałowych
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • szczypta cynamonu
  • 4 łyżki wody
  • cukier puder

Przygotowanie

Suszoną żurawinę, płatki migdałowe, płynny miód mieszamy z odrobiną wody i odstawiamy. Następnie myjemy jabłka i odcinamy ich górną część (z ogonkiem). Wycinamy z jabłek pestki (całe gniazda), nacieramy je od środka cynamonem i dodajemy przygotowany słodki farsz.  Tak przygotowane jabłka wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160-180 st. C na 20 minut. Po upieczeniu, posypujemy deser cukrem pudrem. Smacznego!

Źródło: materiały Bakalland

Sprawdź inne słodkie przepisy
Polecamy: Strucla z jabłkami i dżemem

Dodatkowe informacje

- Przepis dla wegetarianina

- Danie dietetyczne

Doładuj
Przeładuj