Pieczone ziemniaki z orzechami

Dla dziecka od 12. miesiąca życia

Czas przygotowania do 30 min.

Poziom trudności łatwy

pieczone ziemniaki
fot. mat. pras. Bakalland

Składniki

  • 5 dużych, długich ziemniaków
  • 100 g orzechów włoskich, np. Bakalland
  • 5 łyżek masła
  • tymianek (świeży lub suszony)
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Ziemniaki dokładnie umyj szczoteczką pod bieżącą wodą, nie obieraj ze skóry.
  2. Ugotuj je w mundurkach na półtwardo.
  3. Odkrój delikatnie wierzch i wydrąż połowę miąższu.
  4. Garść orzechów włoskich drobno posiekaj, większą część wymieszaj z miękkim masłem, wydrążonym miąższem ziemniaka oraz tymiankiem.
  5. Farszem nadziej wydrążone ziemniaki i delikatnie posyp solą i pieprzem.
  6. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 20 minut.
  7. Po tym czasie sprawdź miękkość. W razie potrzeby dopiecz jeszcze przez kilka minut.
  8. Po wyjęciu z piekarnika posyp ziemniaki resztą orzechów i tymianku.
Zobacz też inne przepisy na dania z ziemniaków

źródło: mat. pras. Bakalland

Dodatkowe informacje

- Przepis dla wegetarianina

Oceń artykuł

Ocena 5 na 1 głos

Popularne tematy