GRY
 
 

Pieczony tuńczyk w sosie kaparowym

Dla dziecka od 3. roku życia

Czas przygotowania do 40 min.

Poziom trudności średni

Tuńczyk w sosie kaparowym
fot. materiały prasowe Britta

Składniki

Składniki na 2 porcje obiadowe:
  • 1 torebka ryżu brązowego
  • 2 filety z tuńczyka
  • 50 g marynowanych kaparów
  • 150 ml śmietany lub jogurtu naturalnego
  • 1 cytryna
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
  • bazylia do dekoracji

Przygotowanie

Opłucz filety z tuńczyka, dopraw solą i pieprzem. Włóż do naczynia żaroodpornego i polej oliwą z oliwek. Następnie wsadź go do piekarnika nagrzanego do temperatury 160°C. Piecz przez około 35 minut.
Gdy tuńczyk będzie się piekł, ugotuj ryż brązowy.

Przygotowanie sosu: drobno posiekaj kapary. Śmietanę lub jogurt podgrzej na małym ogniu, cały czas delikatnie mieszając dorzuć kapary. Dopraw pieprzem i limonką do smaku.
Upieczonego tuńczyka, polanego sosem podaj z porcją ryżu. Ozdób plasterkami cytryny oraz bazylią.

Zobacz także: Inne przepisy na potrawy z tuńczyka

źródło: materiały prasowe Britta
Doładuj
Przeładuj