GRY
 
 

Pikantna zupa z groszku

Dla dziecka od 3. roku życia

Czas przygotowania do 30 min.

Poziom trudności łatwy

Pikanta zupa z groszku.jpg
fot. mat. pras. Sandra

Składniki

  • 1 puszka zielonego groszku, np. marki Sandra 
  • 0,5 l bulionu warzywnego
  • 1 cebula
  • ½ łyżki kolendry 
  • 3 cm świeżego imbiru 
  • 1 garść pestek prażonego słonecznika 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 papryczka chili
  • sól i pieprz 
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie

W garnku na rozgrzanej oliwie podsmaż przez około 4 minuty cebulę pokrojoną w kostkę, czosnek, starty imbir i drobno posiekaną papryczkę chili. Następnie dodaj odcedzony groszek i smaż kolejne 4 minuty. Po upływie tego czasu wszystkie składniki zalej bulionem warzywnym, doprawi solą i pieprzem oraz gotuj, aż groszek zrobi się miękki, czyli około 10 minut. Gdy zupa lekko ostygnie zmiksuj ją za pomocą blendera. Gotowy krem podaj z kolendrą i pestkami prażonego słonecznika. 

Zobacz więcej przepisów na pyszne zupy

źródło: materiały prasowe marki Sandra

Ocena (1 ocena)

5.0
Doładuj
Przeładuj