- 3 jajka
- 1,5 szklanki kefiru
- 2 łyżki oleju
- 1,5 szklanki mąki
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 jabłka
- szczypta soli
- olej do smażenia
- mus z malin (może też konfitura malinowa)
Kefir wymieszaj z jajkami i olejem. W drugim naczyniu połącz suche składniki, czyli mąkę, cukier i sól. Wlej jajka z kefirem, wymieszaj na gładkie ciasto. Jabłka obierz ze skórki, zetrzyj na tarce. Smaż niewielkie placuszki na wolnym ogniu z obu stron na złoty kolor. Polej musem malinowym (lub z innych owoców).
Rada: Do placuszków warto użyć pół na pół mąki białej i razowej. Dzięki temu placki będą miały orzechowy smak. I będą bardziej wartościowe dzięki zawartości składników mineralnych i witamin.
Zobacz inne przepisy na placuszki dla dziecka