GRY
 
 

8 produktów, które najbardziej uczulają dzieci

Zanim na testach wyjdzie, na które produkty twoje dziecko ma uczulenie, warto wiedzieć, które z nich powinny wydać ci się najbardziej podejrzane. Zobacz listę 8 produktów, które są najsilniejszymi alergenami.

produkty, uczulenie, uczulające, alergia, pokarmowa
Alergię pokarmową mogą potwierdzić tylko testy, które powinny być wykonane pod okiem lekarza. Ale nie zaszkodzi wiedzieć, na które produkty najczęściej występuje alergia. Poniżej lista.

1. Mleko i nabiał

Szczególnie groźne jest mleko krowie. Nieco rzadziej alergizują jogurt, kefir, ser, ale je również trzeba wycofać z diety dziecka, u którego lekarz potwierdził alergię.
Redakcja poleca: Dlaczego należy dzieciom podawać jak najwcześniej alergeny? [WIDEO]
Mamy podawajcie swoim dzieciom możliwie jak najwcześniej alergeny – podpowiada ekspert ds. dietetyki. Zobacz, dlaczego to takie ważne! Najnowsze wytyczne!

2. Jajko

Najmocniej uczula białko, dlatego dawniej zalecano podawanie całego jajka maluchowi nie wcześniej niż pod koniec drugiego roku życia. Jednak dzisiaj nie ma już takich obostrzeń - okazuje się, że niepodawanie dziecku produktów potencjalnie alergizujących może tym bardziej wzmagać skłonność do alergii.

3. Kaszki i pieczywo z glutenem

Zwłaszcza z pszenicy, żyta i jęczmienia (czyli np. pieczywo pszenne i żytnie, kasza jęczmienna, manna, kuskus). Stosunkowo najbezpieczniejszy jest owies i płatki owsiane.

Zobacz też: Komu tak naprawdę szkodzi gluten?

4. Mięso

Jeśli dziecko jest uczulone na białka mleka krowiego, może mieć kłopoty po wołowinie i cielęcinie; gdy ma alergię na jajka – po kurczaku.

5. Orzechy

Nie zaleca się podawania ich maluchowi w pierwszym roku życia ze względu na ryzyko zakrztuszenia się. Najczęściej alergizują orzechy pistacjowe i ziemne. Najnowsze badania dowodzą, że podawanie już niemowlętom niewielkich ilości np. masła orzechowego może je chronić przed wystąpieniem alergii.

6. Owoce

Zwłaszcza cytrusy i inne owoce południowe, a także truskawki, poziomki. Nie opóźniaj jednak podawania ich maluszkowi w pierwszym roku życia. Ale gdy alwergia wystąpi, wyklucz je z diety.

7. Słodycze

Najczęściej uczulają czekolada i miód. Nie dawaj też dziecku batonów (w nich prócz czekolady mogą znajdować się orzechy).

8. Konserwanty i barwniki

Pochodne kwasu benzoesowego (są np. w niektórych galaretkach, dżemach, słodyczach, majonezie) oraz glutaminian sodu (jest dodawany do kostek rosołowych, zup w proszku, gotowych potraw w puszkach).

Zobacz też: Konserwanty, barwniki, aromaty - jaka ilość jest bezpieczna dla dziecka?
 
Doładuj
Przeładuj

Popularne tematy

To Cię zainteresuje

Narzędzia dla mam

Więcej

Kanapkowe wariacje i inne kuchenne inspiracje

Uwaga! Idzie mróz!