Reklama

Reklama
  • 500 g mąki
  • 350 g cukru
  • 250 g masło
  • 4 jajka
  • ¾ szklanki mleka
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 150 g rodzynek

Utrzyj masło z 250 g cukru, dodaj cukier wanilinowy oraz żółtka. Mąkę przesiej, dosyp do niej proszek do pieczenia, po czym na przemian z mlekiem dodawaj do utartych z cukrem żółtek, cały czas mieszając. Po wymieszaniu na gładką masę delikatnie dodaj pianę z ubitych białek i wymieszaj. Dosyp rodzynki. Następnie wyrobione ciasto podziel na dwie części i z jednej zrób masę czekoladową, dosypując kakao i 100 g cukru.
Formę na babę (pojemność 1,5 l) posmaruj masłem i posyp bułką tartą. Nałóż ciasto naprzemiennie – kilka łyżek białej i kilka łyżek ciemnej masy, do wyczerpania ciasta. Zwróćmy uwagę, aby na wierzchu baby była masa kakaowa.
Piecz ciasto w 180 st. C. przez 1,5 godziny.
Po ostygnięciu ciasto polej lukrem lub posyp cukrem pudrem. Smacznego!

Zobacz inne przepisy na babki

Reklama

Przepis pochodzi z materiałów prasowych Bakalland.

Reklama
Reklama
Reklama