GRY
 
 

Mufinki piernikowe z miodem – bezglutenowe

Dla dziecka od 18. miesiąca życia

Czas przygotowania do 40 min.

Poziom trudności średni

Muffinki piernikowe - bezglutenowe; przepisy dla dzieci na Babyonline.pl
fot. materiały prasowe TOK TOK/ 3PAULY

Składniki

  • 150 g margaryny bezmlecznej
  • 200 g miodu
  • 50 g nierafinowanego cukru trzcinowego
  • 2 jajka
  • 250 g bezglutenowej mieszanki jasnych mąk 3 Pauly
  • 1/2 torebki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki przyprawy korzennej

Przygotowanie

Ubij masło z miodem tak, aby powstała kremowa konsystencja. Następnie dodaj cukier i jajka, całość dokładnie wymieszaj. 
W drugiej misce umieść suche składniki, czyli bezglutenową mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszaj. 
Suchą mieszankę łyżka po łyżce dodawaj do mokrej mieszanki i mieszaj aż do uzyskania jednolitej masy. 
Wyłóż blachę do mufinek papierowymi foremkami i nałóż do nich równe porcje ciasta. Foremki powinny być napełnione mniej więcej do połowy.
Włóż blachę do rozgrzanego do 175⁰ C piekarnika i piecz na środkowej półce około 20 min. 
Po schłodzeniu muffinki udekoruj białym lukrem, skórką pomarańczową i oprósz odrobinką kakao lub cynamonu. Smacznego!

Zobacz inne przepisy na bezglutenowe potrawy

źródło: Materiały prasowe TOK TOK/ 3PAULY
Doładuj
Przeładuj