Zdrowe ciasteczka czekoladowe – owsiane z dodatkiem migdałów

Dla dziecka od 12. miesiąca życia

Czas przygotowania do 30 min.

Poziom trudności łatwy

Ciasteczka czekoladowe
fot. StockAdobe

Składniki

  • 10 dag mąki
  • 6 da płatków owsianych
  • 3 łyżki posiekanych migdałów
  • małe jajko
  • 6 dag masła
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • 2 łyżki kakao
  • 5 dag gorzkiej czekolady
  • 5 dag cukru
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • łyżeczka sody

Przygotowanie

  1. Do miski wsyp suche składniki: mąkę, płatki owsiane, migdały, cukier, proszek do pieczenia, sól, kakao.
  2. W rondelku rozpuść masło z powidłami śliwkowymi
  3. Zdejmij z ognia i wymieszaj z jogurtem i roztrzepanym jajkiem. Dodaj suche składniki i posiekaną czekoladę, dokładnie wymieszaj.
  4. Masę nabieraj łyżką i wykładaj porcje ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Lekko rozprowadź.
  5. Piecz ok. 15 minut w temp. 180 st. C.

Zobacz więcej przepisów na ciasteczka dla dziecka

źródło: Edipresse
Oceń artykuł

Ocena 6 na 2 głosy

Popularne tematy