- 180 g mąki
- 1 jajko
- 1/3 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 60 g masła
- 200 g cukru pudru
- parę łyżek soku z cytryny
- torebka owoców kandyzowanych
Przesiej mąkę wprost na stolnicę, w zagłębienie wbij jajko, dodaj cukier, cukier waniliowy i masło w wiórkach. Składniki posiekaj nożem, następnie rękoma zagnieć szybko ciasto. Uformuj kulę, owiń folią i pozostaw 2 godziny w lodówce. Piekarnik rozgrzej do 200°C. Odcinaj kawałki ciasta, formuj wałeczki o grubości około 1 cm, z każdego ułóż literkę, spłaszcz lekko szerokim nożem. Literki piecz przez 10-15 minut na środkowej półce piekarnika. Przesiej cukier i wymieszaj z taką ilością soku z cytryny, aby powstał gęsty lukier. Polukruj ciepłe ciasteczka i ułóż na nich owoce.
Wypróbuj inne przepisy doskonałe na deser