GRY
 
 

Ciasto z malinami i kokosową bezą

Dla dziecka od 2. roku życia

Czas przygotowania do 90 min.

Poziom trudności średni

beza kokosowa z malinami
fot. materiały prasowe

Składniki

na ciasto:
  • 200 g mąki
  • 50 g cukru
  • 100 g masła
  • 2 żółtka
  • łyżka śmietany
  • 300 g malin
na bezę:
  • 4 żółtka
  • 200 g cukru pudru
  • 3-4 krople soku z cytryny
  • szczypta soli
  • 100 g wiórek kokosowych

Przygotowanie

Masło rozetrzeć z mąką i cukrem na okruszki, dodać żółtka wymieszane ze śmietaną i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce (30 min.). Ciasto pokroić w plastry, wyłożyć nim dno foremki. Palcami docisnąć ciasto, aby przykryło całe dno, nakłuć widelcem. Ułożyć na cieście maliny.
Białka ubić na sztywno z solą i sokiem z cytryny, następnie dodawać stopniowo cukier i dalej ubijać, aż powstanie sztywna lśniąca masa. Dodać wiórki kokosowe i wymieszać. Bezę wyłożyć na owoce. Ciasto piec ok. 50-60 minut w 170 st. C.

Zobacz więcej przepisów na desery dla dziecka

źródło: Przepis pochodzi z materiałów prasowych firmy Politan
Doładuj
Przeładuj