GRY
 
 

Clafoutis - czereśniowy deser francuski

Dla dziecka od 2. roku życia

Czas przygotowania do 60 min.

Poziom trudności średni

Clafoutis - czereśniowy deser francuski
fot. Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter, Anna Borowska

Składniki

  • 50 dag twardych czereśni 
  • 6 łyżek brązowego cukru
  • 3 jajka 
  • 2 łyżeczki otartej skórki cytrynowej 
  • 1/2 szklanki płynnej  kremówki 
  • 3/4 szklanki gęstej śmietany
  • 20 dag mąki 
  • 8 dag masła

Przygotowanie

Czereśnie dokładnie umyj, osącz, wydryluj. Posyp 2 łyżkami cukru,
odstaw na godzinę.
Jajka za pomocą trzepaczki lub końcówek miksera ubij z pozostałym cukrem, skórką startą z cytryny, dwoma rodzajami śmietany, mąką i stopionym masłem.
Foremkę o wymiarach 19 na 26 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do niej ciasto. Na wierzchu rozłóż czereśnie razem z powstałym sosem.
Formę z ciastem wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp ok. 190 st. C. Piecz ok. 35-40 min, aż wierzch ciasta zrobi się złocisty. Podawaj najlepiej na ciepło.

Zobacz więcej przepisów z sezonowymi owocami

źródło: Edipresse
Doładuj
Przeładuj