GRY
 
 

Deser z musem czekoladowym i wiśniowym

Dla dziecka od 18. miesiąca życia

Czas przygotowania do 30 min.

Poziom trudności łatwy

Deser z musem czekoladowym i wiśniowym; przepisy dla dzieci
fot. materiały prasowe Almette

Składniki

(dla 2 osób)
Mus czekoladowy:
  • 200 g gorzkiej czekolady min. 60% kakao
  • 6 jajek
  • 60 g cukru pudru 
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
Mus wiśniowy:
  • 1 serek Almette fruit z wiśnią i żurawiną
  • 1/2 jogurtu

Przygotowanie

Przygotuj mus czekoladowy: Czekoladę połam na kawałki i rozpuść w wodzie, dodaj skórkę otartą z pomarańczy. Wszystko wymieszaj. Żółtka oddziel od białek. Żółtka utrzyj wraz z cukrem na puszystą masę. Białka ubij na sztywno. Połącz masę czekoladową z żółtkami i stopniowo dodawaj pianę z białek. Całość delikatnie zamieszaj.
Przygotuj mus wiśniowy: Serek Almette fruit z wiśnią i żurawiną połącz z jogurtem. 
W salaterce lub szerszej szklance układaj naprzemiennie mus czekoladowy i mus wiśniowy. Na wierzchu połóż wisienkę (może być kandyzowana). 
Deser schładzaj w lodówce przez godzinę.

Przepis autorstwa Davida Gaboriauda.

Zobacz inne przepisy dla desery dla dziecka

źródło: materiały prasowe Almette

Dodatkowe informacje

- liczba porcji: 2

Doładuj
Przeładuj