GRY
 
 

Domowe lody truskawkowe

Dla dziecka od 3. roku życia

Czas przygotowania do 180 min.

Poziom trudności średni

Domowe lody truskawkowe
fot. materiały prasowe Crispy Natural

Składniki

  • 150 g truskawek (mogą być mrożone)
  • masło do podsmażenia
  • 2  jajka
  • szczypta soli
  • 120 g cukru pudru
  • 300 ml śmietanki kremówki
  • suszone truskawki (ewentualnie)

Przygotowanie

Pokrój truskawki na ćwiartki i podsmaż na rozgrzanym maśle i dokładnie ostudź. Oddziel białka od żółtek. Następnie białka ubij na sztywno ze szczyptą soli, dodaj połowę cukru i dalej ubijaj do otrzymania lśniącej masy. W drugiej misce utrzyj żółtka z pozostałym cukrem na białą masę, a w kolejnej ubij na sztywno śmietanę.  W jednym naczyniu połącz wszystkie masy. Dodaj truskawki, wymieszaj i  przełóż do pojemnika. Nakryj folią i wstaw do zamrażalnika na min. 5 godzin. Wyjmij na 10 minut przed podaniem, żeby lody lekko zmiękły i dały się wyjąć łyżką do lodów. Można je ewentualnie udekorować chrupiącymi plasterkami truskawek.

Źródło: materiały prasowe Crispy Natural

Wypróbuj inne przepisy doskonałe na deser

źródło: Wawrzyniak Paulina
Doładuj
Przeładuj