GRY
 
 

Grzanki cynamonowo-ciasteczkowe na duszonej sałacie rzymskiej

Dla dziecka od 2. roku życia

Czas przygotowania do 60 min.

Poziom trudności łatwy

Grzanki cynamonowo-ciasteczkowe na duszonej sałacie rzymskiej
fot. materiały prasowe

Składniki

  • 100 g herbatników (1 opakowanie)
  • 2 łyżki masła + trochę do smażenia sałaty
  • 500 g lekko sczerstwiałego ciasta drożdżowego bez dodatków
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 2 łyżki miodu lipowego lub wielokwiatowego
  • 2 główki sałaty rzymskiej baby
  • 100 g sera koziego twarogowego
  • 2 łyżki konfitury z żurawiny

Przygotowanie

Herbatniki kruszymy. Masło rozpuszczamy. Ciasto drożdżowe kroimy w kostkę 1,5 x 1,5 cm, mieszamy je z cynamonem i rozpuszczonym masłem, wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C, pieczemy do zrumienienia. Opieczone kostki ciasta obtaczamy równomiernie w miodzie, a następnie w pokruszonych herbatnikach. Oczyszczone sałaty rzymskie kroimy wzdłuż na 4 części, obsmażamy ze wszystkich stron na mocno rozgrzanej patelni na odrobinie masła. Tak zrumienione cząstki sałaty podajemy z grzankami cynamonowymi, z kozim serkiem twarogowym i konfiturą z żurawiny.

Zobacz więcej przepisów na przekąski dla dziecka

źródło: Przepis pochodzi z materiałów prasowych firmy Jutrzenka, producenta herbatników "Petit Beurre".
Doładuj
Przeładuj