GRY
 
 

Grzyby zapiekane z makaronem

Dla dziecka od 3. roku życia

Czas przygotowania do 40 min.

Poziom trudności łatwy

Grzyby zapiekane z makaronem
fot. Beata Połatyńska/Lic,kredyt: www.beatapolatynska.pl

Składniki

  • 50 dag pieczarek (lub grzybów mieszanych)
  • 250 g makaronu
  • 2 cebule
  • szklanka śmietany 18-proc.
  • 2 jajka
  • masło
  • 3 łyżki żółtego sera (startego)
  • tymianek 
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Makaron ugotuj w osolonym wrzątku. Odcedź. Pieczarki pokrój na plasterki i podsmaż na maśle (inne grzyby duś aż będą miękkie). Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i również podsmaż.
Ugotowany makaron wymieszaj z cebulą i pieczarkami.
Śmietanę roztrzep z jajkami, solą i pieprzem. Dodaj posiekanego tymianku.
Makaron przełóż do kokilek. Zalej masą śmietanowo-jajeczną i posyp odrobiną żółtego sera. Zapiekaj w piekarniku o temp. 180 st. C ok. 20 minut.
Przed podaniem posyp świeżym tymiankiem.

Zobacz więcej przepisów na dania obiadowe dla całej rodziny

źródło: Edipresse
Doładuj
Przeładuj