Jajka-zwierzątka

Dla dziecka od 2. roku życia

Czas przygotowania do 20 min.

Poziom trudności łatwy

jajka, rzodkiewka, myszki
fot. © kwiatek7 - Fotolia.com

Składniki

  • jajka (tyle, ile chcesz zrobić  zajączków i myszek)
  • szczypiorek
  • odrobina gęstego twarożku
  • marchewka, rzodkiewka
  • ziarenka pieprzu 
  • odrobina ketchupu

Przygotowanie

1. Jajka ugotuj na twardo (ok. 8 min), ostudź w zimnej wodzie, obierz ze skorupki i opłucz.
2. Marchewkę i rzodkiewki umyj, obierz i obieraczką zrób z marchewki kilka cieniutkich plasterków. Wytnij z nich uszka zajączka. Rzodkiewkę pokrój na plasterki.
3. Obetnij ostry koniec jajka i postaw tak, by stało ono stabilnie. Zrób delikatne nacięcia na jego wierzchołku i umocuj uszka - długie z marchewki dla zajączków i plasterki rzodkiewki dla myszek.
4. Z ziarenek pieprzu zrób oczka, z twarożku nosek, a do niego włóż pocięty na krótkie paseczki szczypiorek jako wąsy lub ogonek. Na czubek noska nałóż odrobinę ketchupu. A potem koniecznie zróbcie zdjęcie na pamiątkę!

Sprawdź inne wielkanocne przepisy

źródło: Edipresse

Dodatkowe informacje

- Przepis dla wegetarianina

Oceń artykuł

Ocena 6 na 2 głosy

Popularne tematy