GRY
 
 

Przepis na klops z jajkiem i groszkiem

Dla dziecka od 18. miesiąca życia

Czas przygotowania do 60 min.

Poziom trudności średni

Klops z groszkiem i jajkiem - przepis dla dziecka na Babyonline.pl
fot. Mamo, To Ja

Składniki

  • 500 g mielonego mięsa cielęcego
  • 3 ugotowane na twardo jajka
  • surowe jajko
  • cebula
  • kajzerka
  • 2/3 szklanki groszku (może być mrożony)
  • mała marchewka
  • 100 ml mleka
  • sól i pieprz do smaku 

Przygotowanie

  1. Marchewkę obierz i pokrój w kostkę, razem z groszkiem wrzuć do garnuszka z wrzątkiem, gotuj 10 minut, odcedź.
  2. Do mięsa dodaj surowe jajko, namoczoną w mleku i odciśniętą kajzerkę, posiekaną cebulę i obgotowane warzywa.
  3. Wyrób, doprawiając solą i pieprzem.
  4. Podłużną formę wyłóż papierem do pieczenia. Na dnie połóż połowę mięsa, na nim ugotowane jajka. Przykryj pozostałym mięsem.
  5. Piecz ok. 50 minut w 200°C.

Zobacz inne przepisy na klopsiki dla dziecka

źródło: Magazyn „Mamo, To Ja”
Doładuj
Przeładuj