GRY
 
 

Krem z pomidorów

Dla dziecka od 12. miesiąca życia

Czas przygotowania do 50 min.

Poziom trudności łatwy

Krem z pomidorów
fot. blog kulinarny „Zajadam Szpinak”

Składniki

  • 3 dojrzałe pomidory
  • 1/2 marchewki
  • ćwiartka cebulki
  • ząbek czosnku
  • 200 ml domowego bulionu
  • oliwa z oliwek
  • pieprz
  • sól (opcjonalnie)

Przygotowanie

Cebulkę i czosnek pokrój w kosteczkę, przełóż do rondelka, dolej oliwę i duś przez chwilę. Następnie dodaj marchewkę pokrojoną w talarki, podlej niewielką ilością wody i duś przez 5–6 minut. Pomidory sparz, obierz ze skórki, usuń nasady szypułek i gniazda nasienne, pokrój w kosteczkę i dodaj do warzyw. Gotuj całość do momentu powstania przecieru. Następnie dodaj bulion i przyprawy. Wymieszaj. Na koniec do zupki możesz dodać łyżeczkę śmietany lub jogurtu naturalnego. Zupkę możesz podawać z ryżem, tradycyjnym makaronem lub kluseczkami kładzionymi.

Zobacz więcej przepisów na zupki dla dziecka

źródło: Przepis pochodzi z magazynu "Twoje Dziecko"
Doładuj
Przeładuj