GRY
 
 

Panzanella – sałatka toskańska

Dla dziecka od 3. roku życia

Czas przygotowania do 15 min.

Poziom trudności łatwy

Panzanella – sałatka toskańska
fot. materiały prasowe

Składniki

  • 50g białego pieczywa (typu ciabatta)
  • 30 ml oliwy z oliwek
  • 10 ml octu balsamicznego
  • 1 ząbek czosnku
  • pomidory kolorowe
  • 20g czerwona cebula
  • ½ pęczka bazylii
  • sól i pieprz do smaku
  • 10g tuńczyka w oliwie
  • 20g karczochów
  • 30g papryka pieczona
  • kilka kaparów

Przygotowanie

Pieczywo obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i smażymy na oliwie z oliwek. Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie piórka, karczocha kroimy w cząstki, a paprykę w paski. W blenderze miksujemy oliwę, ocet balsamiczny, czosnek, bazylię, następnie mieszamy z wszystkimi składnikami. Wykładamy składniki na talerz, posypujemy kaparami i dodajemy kawałki tuńczyka oraz pokrojone kostki ciabaty. Polewamy dressingiem i serwujemy.

Zobacz więcej przepisów na różne sałatki dla rodziny

źródło: Przepis pochodzi z materiałów prasowych marki Ponti, producenta przetworów warzywnych
Doładuj
Przeładuj