GRY
 
 

Pierogi z soczewicą

Dla dziecka od 12. miesiąca życia

Czas przygotowania do 60 min.

Poziom trudności średni

pierogi z soczewicą
fot. Beata Połatyńska/Lic,kredyt: www.beatapolatynska.pl

Składniki

Na ciasto:
  • 50 dag mąki
  • szklanka wrzątku
  • łyżka oleju
Na farsz:
  • 50 dag soczewicy
  • papryczka chili
  • 2 łyżki oleju
  • łyżeczka soli
  • pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • posiekana natka pietruszki

Przygotowanie

Soczewicę ugotuj aż będzie miękka (ok. 15 minut).
W tym samym czasie przyrumień na patelni pokrojoną cebulę, następnie dodaj do niej posiekany czosnek, paprykę i duś przez chwilę, dopraw. Wymieszaj z soczewicą i natką.
Z mąki, wrzątku i oleju zagnieć miękkie, elastyczne ciasto. Rozwałkuj cienko i wykrawaj szklanką krążki.
Nałóż na nie farsz, lep pierożki i gotuj we wrzątku. Podawaj z tłuszczem, przyrumienioną cebulką lub kwaśną śmietaną.

Zobacz więcej przepisów na pierogi dla dziecka

źródło: Edipresse
Doładuj
Przeładuj