GRY
 
 

Sałatka z ryżu i warzyw

Dla dziecka od 3. roku życia

Czas przygotowania do 60 min.

Poziom trudności łatwy

Sałatka z ryżu i warzyw
fot. Fotolia

Składniki

  • 75 g ryżu
  • 100 g fasolki szparagowej
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 jajo na twardo
  • 2 pomidory
  • 2 lub 3 liście zielonej sałaty
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • ząbek czosnku
  • sok z połówki cytryny
  • sól

Przygotowanie

Pokrój fasolkę szparagową w cienkie paseczki. Gotuj 10 minut we wrzącej i osolonej wodzie. Kukurydzę odcedź. Ugotuj ryż w osolonej wodzie, trzymaj na ogniu przez 20 minut. Wszystkie składniki odstaw do ostygnięcia. Potem włóż do salaterki, dodaj drobno pokrojone pomidory i paski zielonej sałaty. Wymieszaj. Przygotuj sos: rozgnieć czosnek i połącz go z sokiem z cytryny i oliwą. Wymieszaj. Sosem polej sałatkę, posyp po wierzchu tartym jajem na twardo.

Wypróbuj inne przepisy na zdrowe sałatki

źródło: Edipresse

Dodatkowe informacje

- Przepis dla wegetarianina

Ocena (2 oceny)

5.5
Więcej:
Doładuj
Przeładuj