Spaghetti bolognese dla dziecka

Dla dziecka od 3. roku życia

Czas przygotowania do 40 min.

Poziom trudności średni

spaghetti bolognese dla dziecka
fot. blog kulinarny „Zajadam Szpinak”

Składniki

Składniki na sos:
  • 100 g wołowego mięsa mielonego
  • mała marchewka
  • 1/2 średniego selera
  • cebulka
  • 2 pomidory
  • 3 łyżki oleju
  • zielona natka pietruszki
  • oregano
  • pieprz
  • sól (opcjonalnie)
Składniki na makaron: 
  • 100 g mąki pszennej
  • jajko
  • łyżka oliwy z oliwek
  • szczypta soli

Przygotowanie

Przygotowanie sosu do spaghetti bolognese

Na rozgrzanym oleju podduś drobno posiekaną cebulkę. Włóż mięso i smaż, aż się zarumieni. Dodaj pokrojoną lub startą na tarce marchewkę, seler i ćwiartki pomidorów bez skórki. Sos dopraw i gotuj powoli, aż warzywa nieco zmiękną. Jeśli trzeba, podlej niewielką ilością wody.

Przygotowanie makaronu

Na stolnicy usyp kopczyk z mąki. Na jego wierzchołku zrób dołeczek, umieść w nim jajko, oliwę i szczyptę soli. Dokładnie zagnieć ciasto i zawiń je w folię spożywczą. Odłóż do lodówki na 30 minut. Stolnicę oprósz mąką i rozwałkowuj ciasto na grubość około 1 mm. Pokrój je w paseczki. Makaron wrzuć na osolony wrzątek i gotuj 5–6 minut. Odcedź i połącz z sosem. Posyp posiekaną natką.

Zobacz inne przepisy na spaghetti dla dziecka

Przepisy, wykonanie, stylizacja, zdjęcia: Zajadam szpinak

źródło: Przepis pochodzi z magazynu "Twoje dziecko"
Oceń artykuł

Ocena 4 na 1 głos

Popularne tematy