Spaghetti z dyni makaronowej

Dla dziecka od 2. roku życia

Czas przygotowania do 90 min.

Poziom trudności łatwy

Spaghetti z dyni makaronowej
fot. StockAdobe

Składniki

  • dynia makaronowa
  • kilka bardzo dojrzałych pomidorów
  • 1/2 cebuli
  • ząbek czosnku
  • pęczek bazylii
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • prażone pestki dyni
  • starty ser
  • oliwa

Przygotowanie

Dynię ugotuj w całości w dużym garnku (ok. 40 minut). Ugotowaną przekrój na pół, wyjmij gniazdo nasienne z pestkami dyni i porozdzielaj miąższ, który zbudowany jest z cienkich nitek.
Na rozgrzanej oliwie zeszklij cebulę, dodaj pokrojone drobno pomidory i czosnek. Dopraw solą, pieprzem i cukrem. Posiekaj bazylię i dodaj pod koniec gotowania.
Na gotowy sos przełóż "makaron" dyniowy, zamieszaj i jeszcze chwilę podgrzewaj (makaron z dyni jest bardzo jędrny i nie rozpada się szybko). Podawaj z serem, oliwą, posypany pestkami.

Zobacz więcej przepisów na makaron dla dziecka

źródło: Edipresse
Oceń artykuł

Ocena 6 na 2 głosy

Popularne tematy