- dynia makaronowa
- kilka bardzo dojrzałych pomidorów
- 1/2 cebuli
- ząbek czosnku
- pęczek bazylii
- sól
- pieprz
- cukier
- prażone pestki dyni
- starty ser
- oliwa
Dynię ugotuj w całości w dużym garnku (ok. 40 minut). Ugotowaną przekrój na pół, wyjmij gniazdo nasienne z pestkami dyni i porozdzielaj miąższ, który zbudowany jest z cienkich nitek.
Na rozgrzanej oliwie zeszklij cebulę, dodaj pokrojone drobno pomidory i czosnek. Dopraw solą, pieprzem i cukrem. Posiekaj bazylię i dodaj pod koniec gotowania.
Na gotowy sos przełóż "makaron" dyniowy, zamieszaj i jeszcze chwilę podgrzewaj (makaron z dyni jest bardzo jędrny i nie rozpada się szybko). Podawaj z serem, oliwą, posypany pestkami.
Zobacz więcej przepisów na makaron dla dziecka