GRY
 
 

Szparagi z szynką i serem zapiekane w cieście francuskim

Dla dziecka od 3. roku życia

Czas przygotowania do 30 min.

Poziom trudności łatwy

Szparagi z szynką i serem zapiekane w cieście francuskim - przepisy dla dzieci
fot. materiały prasowe Akademii Kulinarnej Whirlpool

Składniki

(porcja dla 1 osoby)
  • 1/6 rolki ciasta francuskiego
  • 3 szparagi
  • 1 plaster szynki (typu Parmeńska, Serrano,  Schwarzwaldzka)
  • tarty ser (typu parmezan, grana padano, cheddar, gruyere)
  • 1 żółtko jajka 

Przygotowanie

Pokrój ciasto francuskie na 6 równych kwadratów. Na jednym z nich połóż plaster szynki, a następnie całość oprósz tartym serem. Obrane ze skórki szparagi (odetnij też zdrewniałe końcówki) połóż na szynkę i ser. Wszystko zawiń w rulon i posmaruj ciasto rozmąconym żółtkiem. Całość piecz w rozgrzanym do 210°C piekarniku przez 20 minut. Smacznego!

Zobacz inne przepisy na dania ze szparagami

źródło: ​ Przepis autorstwa Justyny Pląskowskiej, szefa wrocławskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool.
Doładuj
Przeładuj