- 50 dag śliwek węgierek
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 jajka
- 1/2 szklanki oleju
- 30 dag gęstego jogurtu naturalnego
- łyżeczka mielonego cynamonu
Śliwki dokładnie umyj, osusz. Każdą przekrój na połowę, usuń pestkę.
Wszystkie składniki suche wymieszaj w dużym naczyniu. Dodaj połączone składniki mokre. Wszystkie składniki połącz, mieszając łyżką (masa nie powinna być idealnie gładka).
Foremki do muffinek wyłóż dużymi papilotkami. Napełnij je ciastem do 2/3 wysokości. W każdą foremkę wciśnij po 3 przekrojone śliwki.
Foremki wstaw do piekarnika o temp. 195 st. C. Piecz ok. 30 min, do suchego patyczka. Gorące muffinki wyjmij z foremek, wystudź na kratce.
Zobacz więcej przepisów na muffiny dla dziecka