Reklama

Składniki na bezę:

Reklama
  • 4 białka
  • 220 g drobnego cukru
  • 1/2 łyżki soku z limonki
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 300 ml śmietanki 36%
  • łyżka cukru pudru
  • 250 g świeżych owoców (borówek, truskawek)

Akcesoria:

  • rękaw cukierniczy

Białka ubijamy na sztywną pianę (piana powinna być tak sztywna, by po odwróceniu naczynia nie wypłynęła). Cały czas miksując, dodajemy po łyżce cukru. Pod koniec dolewamy sok z cytryny. Piana powinna być lśniąca i bardzo sztywna.
Gotowe białka przekładamy do rękawa cukierniczego i na blasze wyłożonej papierem do pieczenia formujemy gniazdka: najpierw tworzymy spód w kształcie koła, następnie warstwowo ścianki. Gotowe gniazdka suszymy w piekarniku nagrzanym do 80oC przez około 4,5 godziny.
Wystudzone bezy wypełniamy śmietanką ubitą z łyżką cukru pudru i dekorujemy świeżymi owocami.

Reklama

Zobacz inne przepisy na bezy dla dzieci

Reklama
Reklama
Reklama