Bezy z bitą śmietaną i owocami
Bezy z bitą śmietaną i owocami to doskonały deser na każdą uroczystość i porę roku. Bezy nie tylko pięknie wyglądają, ale również cudownie smakują.
- Autorem przepisu i zdjęć jest autor bloga: Cookuj.blogspot.com/ materiały prasowe marki Sencor (roboty kuchenne z systemem planetarnym)
Składniki na bezę:
- 4 białka
- 220 g drobnego cukru
- 1/2 łyżki soku z limonki
- szczypta soli
Dodatkowo:
- 300 ml śmietanki 36%
- łyżka cukru pudru
- 250 g świeżych owoców (borówek, truskawek)
Akcesoria:
- rękaw cukierniczy
Białka ubijamy na sztywną pianę (piana powinna być tak sztywna, by po odwróceniu naczynia nie wypłynęła). Cały czas miksując, dodajemy po łyżce cukru. Pod koniec dolewamy sok z cytryny. Piana powinna być lśniąca i bardzo sztywna.
Gotowe białka przekładamy do rękawa cukierniczego i na blasze wyłożonej papierem do pieczenia formujemy gniazdka: najpierw tworzymy spód w kształcie koła, następnie warstwowo ścianki. Gotowe gniazdka suszymy w piekarniku nagrzanym do 80oC przez około 4,5 godziny.
Wystudzone bezy wypełniamy śmietanką ubitą z łyżką cukru pudru i dekorujemy świeżymi owocami.
Zobacz inne przepisy na bezy dla dzieci