Reklama

Reklama
  • 30 dag truskawek
  • galaretka cytrynowa
  • galaretka kiwi
  • 200 ml mleka skondensowanego w puszce
  • wiórki czekoladowe do dekoracji

Szklaną miskę wyłóż folią aluminiową lub spożywczą. Truskawki umyj, usuń szypułki i pokrój na plasterki. Plasterkami truskawek wyłóż miskę w środku.
Galaretki rozpuść oddzielnie, żółtą w 1/2 szklanki wrzątku, zieloną w szklance wrzątku. Zieloną galaretkę wystudź i odstaw do lodówki, aby stężała. Pokrój w kostkę.
Schłodzone mleko ubij mikserem na piankę. Gdy podwoi objętość, wlewaj cienkim strumieniem, ciągle ubijając, wystudzoną galaretkę cytrynową.
Pozostałe truskawki posiekaj. Truskawki i galaretkę dodaj do pianki i wymieszaj. Masę przełóż do wyłożonej truskawkami miski i odstaw do lodówki, by stężała. Wierzch udekoruj.

Zobacz inne przepisy na desery dla dzieci

Reklama

Przepis: Beata Połatyńska

Reklama
Reklama
Reklama