Reklama

Reklama
  • 3 szklanki mąki
  • kostka masła
  • pół szklanki cukru pudru
  • jajko
  • żółtko
  • 2 łyżki wody
  • odrobina zeskrobanej lub drobniutko posiekanej wanilii
  • białko

Mąkę, cukier, masło, jajka, wanilię włóż do miski i posiekaj nożem, dodaj wody, szybko ugnieć na gładką masę. Zawiń w folię i włóż do lodówki na 2–3 godziny. Rozwałkuj ciasto na cienkie placki. Wykrawaj foremką gwiazdki, ułóż na posmarowanej masłem blaszce. Posmaruj je białkiem, by pięknie się błyszczały. Wstaw do gorącego piekarnika i piecz aż do lekkiego ozłocenia. Jeszcze ciepłe zsuń z blaszki.

Reklama

Wypróbuj inne przepisy doskonałe na deser

Reklama
Reklama
Reklama