Reklama

Reklama
  • 0,5 kg brukselki

Sos:

  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • sok z cytryny
  • starta gałka muszkatołowa

Pół kilograma brukselki umyj i oczyść. Wrzuć do wrzątku i gotuj około 15 minut. Odsącz, brukselka nie może się rozpadać. Przygotuj sos beszamelowy: trzy łyżki masła rozpuść w rondelku, dodaj trzy łyżki mąki i połącz za pomocą trzepaczki. Podgrzewaj chwilę, zdejmij z ognia. Stopniowo dodawaj szklankę mleka i mieszaj, by nie powstały grudki. Krótko zagotuj, cały czas mieszając. Sos musi być dość gęsty. Dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą i świeżo startą gałką muszkatołową. Naczynie do zapiekania wysmaruj tłuszczem, przełóż do niego brukselkę i polej sosem. Zapiekaj 35–40 minut w 180ºC.

Reklama

Sprawdź inne wegetariańskie przepisy

Reklama
Reklama
Reklama