Brukselka pod beszamelem
Jeśli twoje dziecko nie lubi brukselki to podaj mu ją w takiej postaci jaką w takiej postaci w jakiej my proponujemy, a dziecko będzie samo chętnie będzie cie prosić o jej przyrządzenie.
- Paulina Wawrzyniak
- 0,5 kg brukselki
Sos:
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki mąki
- 1 szklanka mleka
- sok z cytryny
- starta gałka muszkatołowa
Pół kilograma brukselki umyj i oczyść. Wrzuć do wrzątku i gotuj około 15 minut. Odsącz, brukselka nie może się rozpadać. Przygotuj sos beszamelowy: trzy łyżki masła rozpuść w rondelku, dodaj trzy łyżki mąki i połącz za pomocą trzepaczki. Podgrzewaj chwilę, zdejmij z ognia. Stopniowo dodawaj szklankę mleka i mieszaj, by nie powstały grudki. Krótko zagotuj, cały czas mieszając. Sos musi być dość gęsty. Dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą i świeżo startą gałką muszkatołową. Naczynie do zapiekania wysmaruj tłuszczem, przełóż do niego brukselkę i polej sosem. Zapiekaj 35–40 minut w 180ºC.
Sprawdź inne wegetariańskie przepisy