Brzoskwiniowy deser
Brzoskwiniowy deser możesz podać już małemu dziecku - przekąska zawiera biszkopty i jest łatwa w rozdrabnianiu nawet dla małego dziecka.
- Edipresse
- puszka brzoskwiń w zalewie
- 20 podłużnych biszkoptów
- 20 dag truskawek
- 200 ml śmietanki kremówki
- 2,5 dag żelatyny
- łyżka cukru pudru
Żelatynę zalej 1/2 szklanki syropu z brzoskwiń. Dwie połówki owoców pokrój na kawałki i odłóż, resztę zmiksuj razem z syropem. Napęczniałą żelatynę podgrzej, aby się rozpuściła.
Foremkę keksową o długości ok. 2 biszkoptów wyłóż papierem do pieczenia. Śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem i wymieszaj z 3 łyżeczkami rozpuszczonej żelatyny. Wyłóż na dno foremki. Na śmietance rozłóż warstwę biszkoptów i wstaw na chwilę do zamrażarki.
Pozostałą rozpuszczoną żelatynę wymieszaj z musem brzoskwiniowym. Gdy śmietanka w formie lekko stężeje, wyłóż na nią umyte i pozbawione szypułek truskawki i mus brzoskwiniowy. Ponownie wstaw deser do zamrażarki.
Po 10 minutach ułóż na musie pozostałe biszkopty. Odstaw na godzinę do lodówki, aby deser dobrze stężał. Gotowy deser wyjmij z formy, zdejmij papier i udekoruj owocami.
Zobacz więcej przepisów na ciasta dla dziecka