Reklama

Reklama
  • puszka brzoskwiń w zalewie
  • 20 podłużnych biszkoptów
  • 20 dag truskawek
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 2,5 dag żelatyny
  • łyżka cukru pudru

Żelatynę zalej 1/2 szklanki syropu z brzoskwiń. Dwie połówki owoców pokrój na kawałki i odłóż, resztę zmiksuj razem z syropem. Napęczniałą żelatynę podgrzej, aby się rozpuściła.
Foremkę keksową o długości ok. 2 biszkoptów wyłóż papierem do pieczenia. Śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem i wymieszaj z 3 łyżeczkami rozpuszczonej żelatyny. Wyłóż na dno foremki. Na śmietance rozłóż warstwę biszkoptów i wstaw na chwilę do zamrażarki.
Pozostałą rozpuszczoną żelatynę wymieszaj z musem brzoskwiniowym. Gdy śmietanka w formie lekko stężeje, wyłóż na nią umyte i pozbawione szypułek truskawki i mus brzoskwiniowy. Ponownie wstaw deser do zamrażarki.
Po 10 minutach ułóż na musie pozostałe biszkopty. Odstaw na godzinę do lodówki, aby deser dobrze stężał. Gotowy deser wyjmij z formy, zdejmij papier i udekoruj owocami.

Reklama

Zobacz więcej przepisów na ciasta dla dziecka

Reklama
Reklama
Reklama