Caldo Verde czyli zielona zupa
W deszczowe i wietrzne jesienne dni, najlepszym sposobem na rozgrzanie zmarzniętego ciała będzie caldo verde czyli zielona zupa. Duża ilość zielonych warzyw wraz z dodatkiem kiełbaski chorizo to pomysł idealny. Wypróbuj ten przepis i rozgrzej zupą całą rodzinę.
- Paulina Wawrzyniak
- 1 opakowanie szpinaku
- 1 duża cebula
- 2 ugotowane piersi z kurczaka lub wygotowane mięso rosołowe
- 100 g kiełbasy typu chorizo
- ½ główki młodej kapusty
- 1 zielona papryka
- 3 ząbki czosnku
- 4 ziemniaki
- jarmuż lub roszponka
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- puszka fasoli w zalewie
- ½ pęczka kolendry
- 1 litr wywaru z kurczaka
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
Na oliwie z oliwek podsmaż pokrojoną w grubą kostkę cebulę. Następnie dodaj pokrojone w paski paprykę, ziemniaki, chorizo, wędzoną paprykę i czosnek. Duś 2 – 3 minuty. Całość zalej wywarem rosołowym i dodaj posiekaną młodą kapustę. Gotuj do miękkości warzyw. Pod koniec wrzuć do garnka pokrojony jarmuż i gotuj go około 3 minuty. Jeżeli zupa jest twoim zdaniem za mało treściwa, dodaj w tym samym czasie co jarmuż fasolę z puszki. W ostatniej minucie gotowania dodaj szpinak. Zupę udekoruj posiekaną kolendrą.
Źródło: materiały prasowe Fit&Easy
Sprawdź inne przepisy na zupy