- 3 puszki kukurydzy, np. marki Sandra
- mała cebula
- ząbek czosnku
- 1/3 szklanki śmietanki 36%
- ¼ szklanki białego, wytrawnego wina (opcjonalnie)*
- łyżka masła
- sól, pieprz do smaku
- szczypiorek
*ten składnik pomiń, jeśli przygotowujesz zupę dla dziecka albo jeśli jesteś w ciąży lub karmisz piersią
- Kukurydzę odsącz (odłóż dwie łyżki kukurydzy do dekoracji).
- Cebulę pokrój w drobną kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę.
- Wszystko podsmaż na maśle.
- Dodaj ok. ½ l wody i wino* (jeśli używasz).
- Gotuj przez 5 minut.
- Ostudź i zblenduj na gładką masę.
- Jeśli chcesz mieć idealnie kremowy chłodnik, to przecedź wszystko przez sito.
- Dodaj śmietankę i dopraw solą i pieprzem.
- Podaj na zimno przyozdobiony ziarnami kukurydzy i posiekanym szczypiorkiem.
*ten składnik pomiń, jeśli przygotowujesz zupę dla dziecka albo jeśli jesteś w ciąży lub karmisz piersią
Zobacz też więcej przepisów na zupy dla dziecka