Reklama

Reklama
  • 2 szklanki pokrojonych na ćwiartki truskawek
  • kilkanaście malin
  • jabłko
  • szklanka mleka
  • pół szklanki śmietany 36%
  • pół szklanki cukru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżeczki cukru z dodatkiem wanilii
  • 2 cząstki czekolady deserowej

Reklama

Do garnka wlej mleko, śmietankę, wsyp cukier, cukier z wanilią i żelatynę. Odczekaj około 15 minut i zacznij lekko podgrzewać, żeby żelatyna się rozpuściła (nie gotuj masy, bo się zwarzy!). Masę przełóż do okrągłych foremek (lub filiżanek) i wstaw na około 2 godziny do lodówki. Tuż przed podaniem truskawki zmiksuj na jednolitą masę (lub przetrzyj je przez sitko). Wyjmij z lodówki foremki z kremem, ostrym nożem oddziel go od brzegów i zanurz na chwilę foremki w naczyniu z gorącą wodą – w ten sposób łatwo wyjmiesz deser na talerzyk. Krem polej sosem ze zmiksowanych truskawek. Wokół talerzyka ułóż maliny i cienkie plasterki obranego jabłka. Deser udekoruj listkami świeżej mięty lub melisy. Tuż przed podaniem posyp krem wiórkami startej czekolady.
Porcja: kopczyk kremu z owocami

Reklama
Reklama
Reklama