Reklama

(dla 2 osób)
Mus czekoladowy:

Reklama
  • 200 g gorzkiej czekolady min. 60% kakao
  • 6 jajek
  • 60 g cukru pudru
  • skórka otarta z 1 pomarańczy

Mus wiśniowy:

  • 1 serek Almette fruit z wiśnią i żurawiną
  • 1/2 jogurtu

Przygotuj mus czekoladowy: Czekoladę połam na kawałki i rozpuść w wodzie, dodaj skórkę otartą z pomarańczy. Wszystko wymieszaj. Żółtka oddziel od białek. Żółtka utrzyj wraz z cukrem na puszystą masę. Białka ubij na sztywno. Połącz masę czekoladową z żółtkami i stopniowo dodawaj pianę z białek. Całość delikatnie zamieszaj.
Przygotuj mus wiśniowy: Serek Almette fruit z wiśnią i żurawiną połącz z jogurtem.
W salaterce lub szerszej szklance układaj naprzemiennie mus czekoladowy i mus wiśniowy. Na wierzchu połóż wisienkę (może być kandyzowana).
Deser schładzaj w lodówce przez godzinę.

Przepis autorstwa Davida Gaboriauda.

Reklama

Zobacz inne przepisy dla desery dla dziecka

Reklama
Reklama
Reklama