Deser z musem czekoladowym i wiśniowym
Czekolada i wiśnia to para doskonała, zwłaszcza gdy są w postaci musu. Wypróbuj przepis na deser z musem czekoladowym i wiśniowym.
- materiały prasowe Almette
(dla 2 osób)
Mus czekoladowy:
- 200 g gorzkiej czekolady min. 60% kakao
- 6 jajek
- 60 g cukru pudru
- skórka otarta z 1 pomarańczy
Mus wiśniowy:
- 1 serek Almette fruit z wiśnią i żurawiną
- 1/2 jogurtu
Przygotuj mus czekoladowy: Czekoladę połam na kawałki i rozpuść w wodzie, dodaj skórkę otartą z pomarańczy. Wszystko wymieszaj. Żółtka oddziel od białek. Żółtka utrzyj wraz z cukrem na puszystą masę. Białka ubij na sztywno. Połącz masę czekoladową z żółtkami i stopniowo dodawaj pianę z białek. Całość delikatnie zamieszaj.
Przygotuj mus wiśniowy: Serek Almette fruit z wiśnią i żurawiną połącz z jogurtem.
W salaterce lub szerszej szklance układaj naprzemiennie mus czekoladowy i mus wiśniowy. Na wierzchu połóż wisienkę (może być kandyzowana).
Deser schładzaj w lodówce przez godzinę.
Przepis autorstwa Davida Gaboriauda.
Zobacz inne przepisy dla desery dla dziecka