Dynia w naleśnikach
Masz ochotę zaszaleć w kuchni i spróbować nowego przepisu? Proponujemy znakomity przepis na naleśniki z dynią.
- Paulina Wawrzyniak
- 1 szklanka mleka
- 2 jajka
- 100 g mąki
- szczypta soli
Sos:
- 2 szklanki pokrojonej w kostkę dyni
- 1 szklanka soku pomarańczowego
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
Ze szklanki mleka, dwóch jajek, szczypty soli i 100 g mąki przygotuj ciasto naleśnikowe, przykryj je ściereczką i odstaw na pół godziny. Dwie szklanki obranej i pokrojonej w kostkę dyni ugotuj na parze do miękkości (około 20 minut). Zrób sos: do rondelka wlej szklankę soku pomarańczowego, dodaj łyżeczkę miodu (lub brązowego cukru) oraz łyżkę świeżo startego imbiru. Gotuj, aż sos zgęstnieje do konsystencji syropu. Przecedź przez sitko, usuwając imbir. Dynię rozgnieć widelcem na puree razem ze 100 g białego sera, wymieszaj z syropem imbirowym. Usmaż naleśniki i posmaruj je dyniowo-serowym nadzieniem.
Wypróbuj inne przepisy z wykorzystaniem dyni