Reklama

Reklama
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 100 g mąki
  • szczypta soli

Sos:

  • 2 szklanki pokrojonej w kostkę dyni
  • 1 szklanka soku pomarańczowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka świeżo startego imbiru

Ze szklanki mleka, dwóch jajek, szczypty soli i 100 g mąki przygotuj ciasto naleśnikowe, przykryj je ściereczką i odstaw na pół godziny. Dwie szklanki obranej i pokrojonej w kostkę dyni ugotuj na parze do miękkości (około 20 minut). Zrób sos: do rondelka wlej szklankę soku pomarańczowego, dodaj łyżeczkę miodu (lub brązowego cukru) oraz łyżkę świeżo startego imbiru. Gotuj, aż sos zgęstnieje do konsystencji syropu. Przecedź przez sitko, usuwając imbir. Dynię rozgnieć widelcem na puree razem ze 100 g białego sera, wymieszaj z syropem imbirowym. Usmaż naleśniki i posmaruj je dyniowo-serowym nadzieniem.

Reklama

Wypróbuj inne przepisy z wykorzystaniem dyni

Reklama
Reklama
Reklama