Gaspacho – witaminowa bomba
Przygotuj dla swojej rodziny przepyszne gaspacho
Opublikowano: sobota, 21 grudnia 2013 21:38
Reklama
- 8 dojrzałych pomidorów
- mały młody ogórek,
- 1 czerwona duża papryka,
- 1 łagodna cebula lub 3 młode cebulki,
- 2 łyżki pokruszonej czerstwej bułki,
- 2 ząbki czosnku,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 750 ml zimnej wody,
- sól, czarny pieprz.
Reklama
Pomidory zanurz we wrzącej wodzie, wyjmij, przelej zimną, zdejmij skórki. Przekrój na pół, usuń pestki (z pestkami zupa jest mniej smaczna) i pokrój w kostkę. Ogórek obierz, pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek posiekaj. Wszystkie warzywa przełóż do naczynia do miksowania, dodaj bułkę, oliwę, sok z cytryny i zmiksuj na gładką masę. Przelej ją do głębokiej salaterki, dodaj wodę, wymieszaj i dopraw do smaku. Gaspacho podawaj chłodne, posypane posiekanymi jajkami na twardo.
Reklama
Reklama
Reklama