Reklama
  • 8 dojrzałych pomidorów
  • mały młody ogórek,
  • 1 czerwona duża papryka,
  • 1 łagodna cebula lub 3 młode cebulki,
  • 2 łyżki pokruszonej czerstwej bułki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 750 ml zimnej wody,
  • sól, czarny pieprz.

Reklama

Pomidory zanurz we wrzącej wodzie, wyjmij, przelej zimną, zdejmij skórki. Przekrój na pół, usuń pestki (z pestkami zupa jest mniej smaczna) i pokrój w kostkę. Ogórek obierz, pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek posiekaj. Wszystkie warzywa przełóż do naczynia do miksowania, dodaj bułkę, oliwę, sok z cytryny i zmiksuj na gładką masę. Przelej ją do głębokiej salaterki, dodaj wodę, wymieszaj i dopraw do smaku. Gaspacho podawaj chłodne, posypane posiekanymi jajkami na twardo.

Reklama
Reklama
Reklama