Gofry ze szpinakiem
Lubisz gofry? Spróbuj je przyrządzić ze szpinakiem. To świetna propozycja na obiad nie tylko dziecka, ale i dla całej rodziny.
- materiały prasowe Knorr
Opublikowano: sobota, 15 listopada 2014 23:24
Reklama
Ciasto:
- 1 szklanka mąki
- 2 jajka
- 1 łyżka cukru
- 100 g jogurtu naturalnego
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta ostrej papryki
- 1 łyżeczka przyprawy warzywnej Delikat
- 100 g margaryny
Szpinak:
- 450 g mrożonego szpinaku
- 1 opakowanie sosu do warzyw na ciepło do szpinaku czosnkowo-serowego
- 1 mała cebula
- 100 g suszonych pomidorów
- pół łyżeczki ostrej papryki
- 100 g żółtego sera
- 200 ml śmietany 18%
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Zobacz także
Ciasto:
Ubij białka na sztywną pianę. Pozostałe składniki dokładnie wymieszaj i dodaj do nich ubitą pianę. Rozgrzej gofrownicę i piecz w niej gofry. Gofr powinien piec się 3-4 minuty.
Szpinak:
Pokrój cebulę i zarumień ją na rozgrzanym tłuszczu. Dodaj do niej rozmrożony i odsączony szpinak oraz suszone pomidory pokrojone w kostkę. Wszystko chwilę smaż.
Śmietankę zmieszaj z sosem do szpinaku i dodaj go do warzyw.
Całość zmieszaj i gotuj przez chwilę. Kiedy sos zgęstnieje, posyp go papryką. Szpinakowy farsz nałóż na gofry, wierzch dania ozdób startym serem żółtym.
Reklama
Sprawdź inne wegetariańskie przepisy
Reklama
Reklama
Reklama