Jajka przepiórcze w galarecie
Jesteś karmiącą mamą? To smaczne i zdrowe danie właśnie dla ciebie. Masz w domu małego smakosza? Jemu to danie z pewnością także przypadnie do gustu.
- Edipresse
- 9 jajek przepiórczych
- 3 szklanki bulionu warzywnego
- 4 łyżeczki żelatyny
- 6 pomidorków koktajlowych
- 6 łyżek zielonego groszku
- 2 łyżki świeżych ziół (natka pietruszki, bazylia)
- sól
- pieprz
1. Jajka ugotuj na twardo, ostudź i obierz ze skorupek.
2. Żelatynę namocz w szklance bulionu. Pozostały wywar zagotuj, a potem rozpuść w nim namoczoną żelatynę i dopraw do smaku solą i pieprzem.
3. Na dno foremek do babeczek wsyp po niepełnej łyżeczce zblanszowanego lub konserwowego groszku. Zalej go cienką warstwą tężejącej galaretki. Odczekaj chwilę, aż zastygnie.
4. Jajeczka podziel na cztery części i rozłóż promieniście w blaszce. Na jej środek połóż całego lub połówkę pomidorka koktajlowego oraz gałązki umytych świeżych ziół. Zalej resztą galaretki i odstaw do lodówki. Przed podaniem wyjmij z foremek i udekoruj pomidorkami i ziołami.
Polecamy: Wielkanocny wieniec
Sprawdź inne wielkanocne przepisy