Kabaczek faszerowany
Kabaczek faszerowany - jak go przygotować? Polecamy prosty przepis na takie danie!
- 1 kabaczek
- 3/4 szklanki ugotowanego ryżu
- pierś kurczaka
- po 1/2 żółtej i czerwonej papryki
- 5 małych pieczarek
- 1 cebula
- pomidor
- sól, pieprz
- olej
Kabaczek umyj, przekrój wzdłuż i usuń pestki. Wydrąż i posiekaj miąższ. Kurczaka pokrój i duś w małej ilości wody do miękkości, drobno posiekaj. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na oleju. Dodaj miąższ kabaczka, starte na tarce o grubych oczkach pieczarki, pokrojoną w kostkę paprykę oraz obrany ze skórki i pokrojony pomidor. Warzywa smaż ok. 10 minut, dodaj mięso kurczaka i duś jeszcze 5 minut. Połącz z ugotowanym ryżem i podgrzewaj jeszcze chwilę. Farsz dopraw solą i pieprzem. Kabaczki napełnij farszem, ułóż w wysmarowanym olejem żaroodpornym naczyniu, podlej wodą, przykryj folią aluminiową i zapiekaj ok. 20 minut.
1 porcja dla dziecka = 10-centymetrowy kawałek
Wypróbuj inne przepisy z wykorzystaniem drobiu