Kanapki Letni sad
Kanapki Letni sad to idealny przepis na śniadanie. Dekoracja kanapek wymaga czasu, ale możesz mieć pewność, że efekt będzie zachwycający.
- dorota
- 2 kromki bagietki pszennej
- 1 avocado
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 ząbka czosnku ( należy go przecisnąć przez praskę)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 100 g żółtej fasolki szparagowej
- 1 marchewka (do dekoracji)
- szczypiorek
- kawałek czerwonej papryki
- koperek
- listki sałaty
Na początku, należy gotować fasolkę szparagową oraz marchewkę - w lekko osolonej wodzie - przez 15 minut.
Podczas gotowania pierwszych składników, obieramy avocado. Następnie usuwamy z niego pestkę, kroimy w kostkę, polewamy sokiem i oliwą a na końcu rozdrabniamy widelcem. Gdy wykonamy tą czynność, należy dodać czosnek i sól a na końcu wymieszać.
Pastą z avocado smarujemy kromki pieczywa. Układamy na niej plasterki marchewki i pokrojoną w kostkę paprykę. Z fasolki szparagowej układamy pnie drzew. Kolejno, szczypiorek kroimy na kawałki, z których można ułożyć trawkę. Dodatkowe ozdoby można zrobić z liścia sałaty, koperku czy marchewki.
Smacznego!
Przepis nadesłany przez Dorotę na konkurs "Zdrowe i pyszne śniadanie dla dziecka".
Wypróbuj inne przepisy idealne na śniadanie