Reklama

Reklama
  • 2 kromki bagietki pszennej
  • 1 avocado
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 ząbka czosnku ( należy go przecisnąć przez praskę)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 100 g żółtej fasolki szparagowej
  • 1 marchewka (do dekoracji)
  • szczypiorek
  • kawałek czerwonej papryki
  • koperek
  • listki sałaty

Na początku, należy gotować fasolkę szparagową oraz marchewkę - w lekko osolonej wodzie - przez 15 minut.
Podczas gotowania pierwszych składników, obieramy avocado. Następnie usuwamy z niego pestkę, kroimy w kostkę, polewamy sokiem i oliwą a na końcu rozdrabniamy widelcem. Gdy wykonamy tą czynność, należy dodać czosnek i sól a na końcu wymieszać.

Pastą z avocado smarujemy kromki pieczywa. Układamy na niej plasterki marchewki i pokrojoną w kostkę paprykę. Z fasolki szparagowej układamy pnie drzew. Kolejno, szczypiorek kroimy na kawałki, z których można ułożyć trawkę. Dodatkowe ozdoby można zrobić z liścia sałaty, koperku czy marchewki.
Smacznego!

Przepis nadesłany przez Dorotę na konkurs "Zdrowe i pyszne śniadanie dla dziecka".

Reklama

Wypróbuj inne przepisy idealne na śniadanie

Reklama
Reklama
Reklama