Kaszka waniliowa
Kaszka waniliowa - sprawdzony przepis dla niemowlaka.
Opublikowano: piątek, 13 grudnia 2013 10:19
Reklama
Reklama
- 7 miarek mleka modyfikowanego następnego,
- 210 ml wody,
- 3 łyżeczki kaszki manny,
- wanilia w lasce lub esencja naturalnej wanilii.
Zagotuj wodę w rondelku. Odlej połowę do czystej, wygotowanej butelki lub wyparzonego porcelanowego kubeczka. Lekko ostudź, wsyp mleko i wymieszaj je. Do pozostałej wody wsyp kaszkę i gotuj ją na wolnym ogniu, ciągle mieszając ok. 7-10 minut. Pod koniec gotowania dodaj szczyptę startej na drobnej tarce wanilii lub 1-2 krople esencji wanilii. Ugotowaną kaszkę dodaj do mleka, wymieszaj. Podawaj dziecku po sprawdzeniu temperatury.
Reklama
1 porcja - 200-220 ml
Reklama
Reklama
Reklama