Klopsiki z tofu? To pomysł na obiad dla całej rodziny i dobry pomysł na bezmięsne danie. Tofu to podstawa wegetariańskiej kuchni.
Przepis pochodzi z materiałów prasowych Knorr
300 g naturalnego tofu
2 ugotowane ziemniaki (mogą być z dnia poprzedniego)
marchewka
0,5 szklanki płatków owsianych górskich
2 ząbki czosnku
2 łyżki pestek z dyni
świeży imbir 5 cm
2 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
natka kolendry
strąk ostrej papryki chilli
50 ml sosu sojowego
łyżka oleju sezamowy
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki oleju roślinnego do smażenia
Knorr Naturalnie Smaczne - Klopsiki w sosie pomidorowym
Ugotuj płatki owsiane do miękkości, a następnie odlej z wody. Wystudź je i przełóż do miski.
Ziemniaki i tofu zmiel w maszynce do mielenia, marchew zetrzyj na tarce, połącz z płatkami.
Posiekaj ząbki czosnku i kolendrę, chilli pokrój w drobną kosteczkę, imbir obierz i zetrzyj na tarce. Tak przygotowane składniki podziel na dwie części. Pierwszą część dodaj do miski.
Do miski dodaj jeszcze ziarno dyni, łyżkę mąki ziemniaczanej i łyżkę mąki pszennej. Wszystko razem wyrób na ścisłe ciasto – jeśli będzie zbyt luźne, dodaj kolejną łyżkę mąki pszennej.
Z tak przygotowanego farszu uformuj małe kulki i obtocz je w mące ziemniaczanej.
W garnku z szerokim dnem zagotuj szklankę wody razem z sosem sojowym i olejem sezamowym. Do gotującej się wody powoli dodawaj pulpety, uważając, aby się nie rozpadły.
Gotuj pulpety na wolnym ogniu przez 30 sekund, a następnie do sosu wsyp Klopsiki w sosie pomidorowym Knorr, dla nadania smaku i dodaj drugą część przypraw (czosnek, chilli, imbir i kolendrę). Całość gotuj jeszcze minutę.