Kopiec galaretkowy truskawkowy
Prosty przepis, w którym jest galaretka i truskawki - łatwy do wykonania i idealny dla dziecka! Wygląd robi wrażenie, dlatego każdy maluch będzie chciał go spróbować.
- Edipresse
- 30 dag truskawek
- galaretka cytrynowa
- galaretka kiwi
- 200 ml mleka skondensowanego w puszce
- wiórki czekoladowe do dekoracji
Szklaną miskę wyłóż folią aluminiową lub spożywczą. Truskawki umyj, usuń szypułki i pokrój na plasterki. Plasterkami truskawek wyłóż miskę w środku.
Galaretki rozpuść oddzielnie, żółtą w 1/2 szklanki wrzątku, zieloną w szklance wrzątku. Zieloną galaretkę wystudź i odstaw do lodówki, aby stężała. Pokrój w kostkę.
Schłodzone mleko ubij mikserem na piankę. Gdy podwoi objętość, wlewaj cienkim strumieniem, ciągle ubijając, wystudzoną galaretkę cytrynową.
Pozostałe truskawki posiekaj. Truskawki i galaretkę dodaj do pianki i wymieszaj. Masę przełóż do wyłożonej truskawkami miski i odstaw do lodówki, by stężała. Wierzch udekoruj.
Zobacz inne przepisy na desery dla dzieci
Przepis: Beata Połatyńska